International Space Station

De ISS Expeditie

Door mphilipp op woensdag 2 mei 2018 16:22 - Reacties (4)
Categorieën: ISS, Ruimtevaart, Views: 1.332

Aangezien we naar de lancering gaan kijken van een ISS bemanning, zal ik die eerst maar eens voorstellen. De bemanning van ISS bestaat altijd uit 3 of 6 personen. De crewrotatie gaat steeds per 3, aangezien er 3 man in de Soyuz capsule passen.

Expeditie 56 bemanning
'Onze' bemanning maakt deel uit van expeditie 56/57, wat betekent dat ze naar ISS vliegen als expeditie 56, waarbij ze de 3 astronauten van expeditie 54 vervangen (die gaan weer terug naar aarde) en de kosmonaut Shkaplerov (expeditie 55) Station Commander wordt. Zo schuift iedereen steeds een plaatsje op. De expeditie 56 bemanning bestaat uit de Rus Sergei Prokopyev, de Duitser Alexander Gerst en de Amerikaanse Serena Auñón-Chancellor. Alle drie zijn ze Flight Engineer. Als expeditie 57 dan aanschuift, verlaat 55 het station en wordt Alexander Gerst Station Commander.

Voor de volledigheid zal ik ook de mission patches erbij slepen. Eerst voor Expedition 56, die met Soyuz MS-08 gelanceerd werden:

ISS Expedition 56

Soyuz MS-08

En dan 'onze' Expedition 57, die met Soyuz MS-09 de lucht in gaan:

ISS Expedition 57

Soyuz MS-09


De crew van Expedition 57.
Expeditie 57 bemanning

International Space Station Project Patch
ISS Project

De crew die met MS-09 ('onze lancering') mee gaat, heeft uiteraard ook een backup. Dat is een drietal dat bestaat uit de Rus Oleg Kononenko, de Canadees David Saint-Jacques, en de Amerikaanse Anne McClain.

In januari 2018 heeft NASA de crew voor expedition 56/57 aangepast. Aanvankelijk zou de Afro-Amerikaanse Jeanette J.Epps meegaan als bemanningslid, maar zij is teruggeroepen naar het Johnson Space Center in Houston om haar dienst te hervatten in het Astronaut Office en zij kan wellicht deel gaan uitmaken van toekomstige missies. Hoewel zij de 15de Afro-Amerikaanse astronaut is, zou zij de eerste zijn die op het ISS verbleef. Uiteraard ontstond er hierom een mini-rel, want men vermoedde een racistisch motief van NASA. Haar broer zou hierover nog een (inmiddels verwijderde) Facebook post hebben geplaatst. Epps zelf wil geen commentaar geven op die post en zegt wel dat ze geen medische of persoonlijke reden heeft om niet deel te nemen aan de missie en dat ook haar training succesvol is verlopen.

Noot: Wist u dat de Mission Patches al jaren door het Nederlandse Space Patches ontworpen en gemaakt worden? Blijkbaar hebben de Russen daar geen zin in...