De Reis

Door mphilipp op maandag 30 april 2018 23:18 - Reacties (6)
Categorieën: Baikonour, Kazachstan, Moskou, Musea, Ruimtevaart, Rusland, Views: 2.175

Ik ben een spacenerd. There, I said it... :X

Als kleine jongen was ik al gefacineerd door ruimtevaart en alles wat daarmee te maken heeft. Ooit had ik een behoorlijke verzameling ruimtevaartspulletjes, voornamelijk boeken en brochures. Na een bezoek aan de ESTEC in Noordwijk, die toen een open dag hield, ben ik aan het verzamelen geslagen. Ik schreef gewoon brieven aan NASA en ESA met het verzoek documentatie te sturen over hun ruimtevaartprogramma. Soms specifieke projecten, soms heel generiek. En omdat ik er niet bij schreef dat ik 13 was, kreeg ik hele stapels opgestuurd. Een pakket was zelfs geadresseerd aan Professor Philippens... :+ Ik denk dat dat lag aan de vertaling van het woord 'lecture'. Ik schreef namelijk dat ik een spreekbeurt moest houden. Ja, voor de brugklas...maar een lecture is ook een spreekbeurt van een professor oid. Dus ja, toen kreeg ik de smaak te pakken. Ik kreeg jaarverslagen, diaseries over het testen van satellieten en weet ik wat. Leuke hobby, maar het is ook een paar jaar wat minder geweest. Dus ook een keer al die spullen weggegeven. Jammer misschien, maar je kunt van je huis ook geen archiefkast maken natuurlijk.

Fast forward naar nu. Een paar jaar geleden werd de interesse weer aangewakkerd. Geen idee waardoor eigenlijk. Maar ik probeer het nu weer een beetje te volgen. Op de bucketlist staat dan natuurlijk een bezoek aan de Heilige Grond in de VS: Cape Canaveral. Nooit bij nagedacht dat je ook naar de Russische lanceerbases kon. Tot een vriend me wees op een post die hij op Facebook tegenkwam over een reisje naar Baikonour, de lanceerbasis in Kazachstan waar Yuri Gagarin zijn eerste vlucht van startte. Onder begeleiding van een Nederlandse expert zou je verschillende bezienswaardigheden in en rondom Baikonour bezoeken, waaronder:
  • Museum of the Cosmodrome Baikonur history
  • Memorial houses of J.Gagarin and S.Korolev
  • Excursions to Baikonur Museum
  • Cheelomej Space School
  • Verschillende (historische) lanceerplatforms
En als klapstuk kun je bij de lancering van de Soyuz MS-09 zijn. Deze vlucht brengt een nieuwe bemanning naar het ISS. Je krijgt wat dat betreft the full treatment: voor de lancering kun je bij de roll out van de raket zijn, die met een grote dieselloc op een trein naar het platform wordt gebracht. Daarbij sta je echt op een steenworp afstand van de raket. Als we geluk hebben, mogen we ook bij de persconferentie zijn waar de bemanning voor de laatste keer aan het publiek en pers getoond wordt. En dan uiteindelijk, op 6 juni om 17:12 lokale tijd is het zover: de lancering. Ik heb begrepen dat we bij het platform waar Gagarin is gelanceerd gaan staan kijken. Dat zou op zo'n 2km van de pad zijn. Dat is best dichtbij. Jammer eigenlijk dat je die lancering wil fotograferen, want eigenlijk wil je het gewoon ongehinderd ondergaan.

Impressie van de rollout en lancering van een Soyuz:


Inmiddels was ook een collega geïnteresseerd geraakt in deze reis en met zijn drieën wilden we eigenlijk wel wat meer weten van die reis. De reisleider/expert, Jaap Terweij was meer dan bereid om ons te ontvangen en vragen te beantwoorden. Na dit bijzonder gezellige en informatieve bezoek, waren we helemaal enthousiast. Deze man weet echt enorm veel. Hij is al sinds de jaren '80 kind aan huis in Rusland en heeft al veel gezien. Daar kan hij heel mooi over vertellen. Dus hij is zonder meer de perfecte gids voor deze trip.

Onderling hadden wij inmiddels besloten dat we ook een bezoek aan Moskou wilden brengen. Daar zijn ook een aantal ruimtevaartmusea en het zou de reis niet vreselijk veel duurder maken. En als we toch in die hoek van de wereld zijn...
Jaap, de gids, vond dat wel een leuk idee en hij stelde voor om gezellig met ons mee te gaan. Ardjan van Kazachstan Reizen heeft alle arrangementen gemaakt voor de vluchten Amsterdam-Moskou-Astana zodat alles goed op elkaar aansluit. En Jaap regelt toegang tot Sterrenstad, het trainingscentrum voor kosmonauten. Ooit supergeheim, en nog steeds militair terrein, maar als je je op tijd aanmeldt, kun je toegang krijgen. Het wordt een druk schema, want er zijn ook in Moskou diverse musea en plekken met ruimtevaarthistorie.

Dat is dus in het kort (kuch) de aanleiding voor deze blog. Ik zal in volgende posts eea vertellen over de lancering die we gaan zien, en als het zover is - nu nog ruim een maand - uiteraard een verslag van de bezoekjes en als klapstuk de lancering. Pusk!