De Soyuz FG raketski

Door mphilipp op donderdag 17 mei 2018 12:21 - Reacties (2)
Categorieën: Ruimtevaart, Rusland, Views: 1.015

De Russen lijken niet van de vernieuwing te zijn. Al iets werkt, is het goed. Misschien is het een gebrek aan geld, zuinigheid of gewoon conservatief. Misschien een combinatie van de drie. Feit is dat de Russen behoorlijk betrouwbaar zijn met hun ruimtevaart. Uiteraard zijn er in de beginjaren de nodige offers gebracht, maar toen had men ook nog eens de Koude Oorlog en de prestige van de Soviet Unie die een grote rol speelden.


Soyuz FG opbouw

Soyuz FG


Evengoed, de raket die de Russen momenteel gebruiken is een 'eeuwenoud' ontwerp, de Soyuz FG, waarbij de letters FG staan voor 'forsunochnaya golovka', ofwel 'injector head' in goed Nederlands. De FG is uiteindelijk een doorontwikkeling van de R7 Semyorka, de eerste Intercontinentale Ballistische Raket (ICBM). Van de R7 is een Soyuz U gemaakt, welke 44 jaar vrijwel onafgebroken in dienst is geweest. Tussen 1973 en 2017 werden er 786 vluchten mee gemaakt. De Soyuz U is uiteindelijk opgevolgd door de FG. De FG is een relatief kleine update en concentreerde zich op de vier boosters van de eerste trap en de core booster van de tweede trap. De Soyuz FG wordt naar verwachting rond 2019/20 vervangen door de Soyuz 2. De Soyuz 2 heeft verbeterde motoren en een volledig digitaal flight control en telemetrie systeem (nu nog analoog). Hierdoor kan de Soyuz 2 van een vast platform gelanceerd worden, waar de FG nog altijd op een draaibaar platform moet worden geplaatst omdat ie zelf niet kan draaien na lancering.


Soyuz FG vergeleken

Soyuz FG vergelijkingSoyuz FG schematic

Laatste trap Soyuz FG


De Soyuz rakketen worden voornamelijk gelanceerd vanaf de Kazachstaanse basis Baikonour. Kazachstan is de voormalige Soviet staat, en rekent een slordige $150mln per jaar voor de lease van het grondgebied waar het Cosmodrome op staat. Ondertussen is Rusland druk bezig met een nieuwe basis, Vostochny Cosmodrome, veel verder oostelijk. Baikonour zal op den duur gesloten worden. Verder lanceert men ook Soyuz raketten vanaf de ELS basis in Frans Guiana, Kourou. Het platform dat daarvoor gebruikt wordt, staat 15km van dat van de Ariane. Er is ook nog een basis in Plesetsk, 800km ten noorden van Moskou.

Volgende: De ISS Expeditie 02-05 De ISS Expeditie

Reacties


Door Tweakers user Pierre, vrijdag 18 mei 2018 18:34

Ziet er weer goed je nieuwe trip, ook deze blog je maakt er altijd weer werk van :)

Door RelusazY, vrijdag 18 januari 2019 05:46

Hello i am from Andora and i can help you with all of problems.

Please write. Relgise

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)